SystemCenter Stel: Je hebt een SCCM siteserver (in mijn geval SCCM 2012 R2, versie 1602 Current Branch) welke lid is van Windows domein X.
De (SCCM en SUS-) databases bevinden zich in een SQL cluster welke lid is van Windows domein Y.
 
 Het SQL cluster bestaat uit meerdere nodes, welke middels active-passive prima dienst doen om de SCCM- en SUS databases te hosten. Alles werkt prima in dit cross-domain scenario zonder al te lastige configuratie-perikelen.

 
Leuk wordt het wanneer je (SSRS-) reporting aan dit instance wilt toevoegen. Het is prima mogelijk om SSRS op de individuele SQL nodes te installeren (check dit artikel voor een uitstekende guide hoe dat te doen), maar het probleem komt pas bij de installatie en configuratie van het cluster binnen SCCM. Wanneer de rol "Reporting Services Point" wordt toegevoegd aan het cluster zal de Component Manager-log binnen de kortste keren vol staan met errors. Logisch, want SSRS is niet cluster-aware, SCCM is niet slim genoeg om te ontdekken dat de clusternaam geen fysieke (of virtuele) server is.
 
Wanneer je in dit scenario vervolgens probeert om het cluster de Reporting Point rol te geven, zal het Component Manager-log snel volstromen met errors. Reden is, dat SCCM het cluster beschouwt als een host. En die host bestaat uiteraard niet, waardoor de installatie van de Reporting componenten zal falen en heel vervelende SQL errors tot gevolg zal hebben.
 
Wanneer je dan probeert om een van de SQL nodes te voorzien van de Reporting componenten kom je niet veel verder dan het eerste scherm van de wizard. Reden dat de installatie hier zal stokken is dat de node naam geen FQDN is en niet resolved kan worden naar een FQDN, waardoor installatie niet door kan gaan. Omdat het hier een cross-domain situatie betreft zal SCCM deze node beschouwen als of deze zich op het Internet bevindt!
 
Binnen een single domein scenario zal SCCM de servernaam en FQDN van een SQL node prima kunnen resolven en maakt er zelf een mooie FQDN van, maar binnen een cross-domain scenario werkt dit dus niet.
 
Oplossing is tweeledig:
1. Voeg de DNS suffixes van beide domeinen toe aan de IPv4 configuratie van de netwerkkaart (als dat niet al het geval is)
2. Open de hosts-file op de SCCM siteserver en voeg daar de Ip-adressen en FQDNs toe van de SQL nodes
 
Hiermee kan SCCM de SQL nodenamen prima resolven en er FQDNs van maken. Hou er wel erg in dat SSRS uitsluitend te configureren is op de aktieve SQL node. Consequentie hiervan is ook dat SSRS errors gaat genereren zodra de database een failover doet naar een andere node binnen het cluster, maar dat is logisch aangezien SSRS helaas nog steeds niet cluster aware is.

crossmenu
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram